Bdsm en Runnershigh

Zo’n runners high die hardlopers kennen? Die ervaren mannen en vrouwen die onderworpen worden aan zwepen en touwen òòk. Opmerkelijke vaststelling, van het team onderzoekers van de UAntwerpen, dat wekenlang in de SM-kelder ging meevolgen. “Dat de koppels het normaliseerden, hielp ons om BDSM ook als iets normaal te zien.”

Elise Wuyts en Prof Manuel Morrens onderzochten de biologische mechanismen achter BDSM, in nauwe samenwerking met de BDSM-vereniging Club 78 uit Ham.

Ze onderscheidden twee testgroepen: aan de ene kant de submissieve of onderdanige BDSM-beoefenaars, aan de andere kant de dominante BDSM-beoefenaars. Beide groepen werden voor en na het spel gescreend op de aanwezigheid van stress en plezierhormonen in hun bloed. ‘Bij de onderdanige beoefenaars stelden we een significante stijging van zowel stress- als plezierhormonen in het bloed vast’, zegt Wuyts. ‘Sterker nog: de plezierreactie kon duidelijk gelinkt worden aan de stressreactie. Dit bevestigt de hypothese dat BDSM een positieve stressreactie kan uitlokken die voor het plezierige gevoel zorgt dat de beoefenaars rapporteren. Je kan de vergelijking maken met de roes die een hardloper krijgt door zijn fysieke inspanning.’

Dominante BDSM-beoefenaars halen hun plezierreactie eerder uit een spel dat de focus legde op de machtsbalans en minder bij een spel waarbij pijnprikkels op de voorgrond stonden.

Bronnen:
Universitair Forensisch Centrum
Knack.be

0 0 stemmen
Jouw Waardering

Karen

Blogger en curator van diverse bdsm (kunst) sites

You may also like...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties