Bdsm in Balans

Bdsm in Balans

Als onervaren persoon met onderdanige gevoelens in de jungle van bdsm kan het lijken alsof er geen sprake meer is van vrijheid en keuzes.

Soms wordt in een (beginnende) relatie zo gestuurd dat het kan lijken alsof er geen keuzes meer zijn, maar je hebt altijd een keus. De keus om ergens in mee te gaan of niet, de keus om iets te stoppen ook wanneer je iemand bent met onderdanige gevoelens. Het is heel makkelijk om een onervaren, onzeker iemand die nog maar net bezig is om zijn of haar subkant te ontdekken te manipuleren. Per slot van rekening ligt de kern van een Dominant-sub verhouding in de rolverdeling Leider-volger, Mentor-leerling. De eerste stippelt de route, de tweede volgt en laat zich leiden. Maar leiden moet niet overgaan in misleiden en daar ligt wel een gevaar op de loer. Als je het gevoel hebt dat je geen keus (meer) hebt dan wordt het wellicht tijd om eens na te denken waar dat door komt, laat je je beinvloeden of manipuleren? Heb je het idee dat ‘het nou eenmaal zo hoor’? Jij als individueel persoon bepaalt welke elementen voor jou bij jouw bdsm beleving horen en welke niet. Vervolgens kun je beslissen in hoeverre je daarin je bdsm partner wil laten beslissen maar feit blijft…je hebt zelf de keus. Dat is een recht dat je als mens hebt en dat met bdsm niet zomaar verdwijnt, ook niet met het ondertekenen van een overeenkomst (wat binnen bdsm soms als gebruikelijk wordt geïntroduceerd) waarin je als onderdanige instemt met het loslaten van bepaalde vrijheden en/of het instemmen met regels die jouw leven zullen bepalen. Ik zie jammer genoeg te vaak gebeuren dat, met name onervaren, en soms jonge, vrouwen met onderdanige verlangens zich zaken wijs laten maken en daardoor in situaties belanden waarvan ze later of achteraf zeggen…dat had ik nooit zo moeten doen, ik was verblind, verliefd, werd gemanipuleerd etc

Hoe kun je zorgen voor een gezonde balans in bdsm?
  • Blijf in de eerste plaats altijd dicht bij jouw eigen gevoel, natuurlijk is het spannend om je te laten leiden door iemand waarvan jij denkt dat deze jou volledig begrijpt en kent zoals jij jezelf niet kent. Dat is vaak al de eerste denk fout, het is een illusie waar veel onderdanigen aan vast houden. De behoefte om te kunnen loslaten is zo sterk dat de connectie met realiteit soms verdwijnt, natuurlijk kan iemand waarmee je jarenlang een relatie hebt opgebouwd je door en door kennen, maar als mens hebben we allemaal onze eigen stukjes die we niet zomaar laten zien of delen. Het is naief te denken dat een ander dit gewoon maar kan aanvoelen of simpelweg weet omdat hij of zij dominant is.
  • Blijf nuchter. Natuurlijk wil je heerlijk kunnen loslaten en ervaren, maar voor je dat kunt is het aan jou om zeker te stellen dat jouw mentale, fysieke en emotionele gesteldheid veilig is bij die ander. In de eerste plaats ben je zelf verantwoordelijk voor jouw veiligheid, het is aan jou om te bepalen of je die ander genoeg kunt vertrouwen om deze verantwoording (tijdelijk) over te dragen.
  • Stap niet zomaar ergens in. Mooie woorden kunnen de illusie waar een onderdanige graag aan wil vasthouden gemakkelijk versterken, is iets te mooi om waar te zijn? Dan mag je gerust met een kritische blik ernaar kijken. Durf kritisch te zijn, durf ook naar de minpunten van een ogenschijnlijk ideale dominant te kijken. De perfecte dominant bestaat simpelweg niet, door je daar bewust van te zijn dwing je jezelf om met een realistische blik te kijken naar wat die ander jou voorspiegelt.
  • Trap niet in de valkuil van ‘zo hoort het’. Jij als onderdanige bepaalt jouw eigen kader en grenzen, jij bepaalt wat voor jou hoort en niet hoort. Bdsm is geen standaard toepassing, niet iedere onderdanige is gelijk, de beleving van bdsm voor een onderdanige is niet gekoppeld aan standaard elementen maar hoort gekoppeld te zijn aan wat voor jou als individu nodig is.
  • Durf voor jezelf te kiezen. Hoe graag je ook bdsm wilt beleven, hoe sterk het verlangen naar overgave ook is, verlies jezelf niet in het verworden van het ideaalbeeld dat een Dom van jou als sub voor ogen heeft. Blijf dicht bij jouw eigen kern en vind iemand die in staat is dit in jou te waarderen, te voeden en te inspireren.

Beleef je bdsm gevoelens in vrijheid, in de vrijheid van het jezelf kunnen en mogen zijn. Dan is bdsm thuiskomen in jezelf, dan geeft het beleven van deze gevoelens pure en intense vrijheid. Mocht je het gevoel hebben dat je nog wel wat ondersteuning kunt gebruiken om in balans te raken met jouw persoonlijke bdsm gevoelens dan kun je de gratis cursus Bdsm in Balans volgen.

Geef een reactie