Respect voor jezelf

Bdsm is wat je zelf ervaart.
Er zijn geen vergelijkingen te trekken. Wat voor mij Bdsm is kan voor een ander een soft erotisch spelletjes zijn. Wat voor een ander niets voorstelt, kan in mijn ogen keiharde sm zijn.

Er bestaan geen regels voor hoe je bdsm zou moeten beleven, behalve dan dat het gaat om jouw eigen gevoel, het is de invulling die je er zelf aan wilt geven en aan geeft.
Geen mens kan je vertellen hoe je Bdsm beleven moet, hoe je het uitvoeren moet, hoe je het leren moet. Het is een persoonlijk ontdekkingstocht die zich op meerdere fronten tegelijkertijd afspeelt. 
De ontdekking en verkenning van jouw eigen persoontje. Je innerlijk, je fantasieën, je verlangens, behoeftes, angsten, onzekerheden, trauma’s en grenzen. Je fysieke beleving, de erogene zones, de verschillende staten en fasen van opwinding en ontlading.

Het is het ontdekken van de koppelingen tussen je emotionele, je fysieke en wellicht je sprirituele beleving. Maar het is ook het ontdekken en leren kennen van de wisselwerking tussen jouw persoonlijke beleving en dat van een ander. 
Een schijnbaar onzichtbare dans, die wordt gevoed door het innerlijk en de fysieke belevingen van jou zelf aan de ene kant, en het innerlijk en fysieke beleving van je partner aan de andere kant. 
Deze vormen een nieuw front, hiermee ga je een nieuwe fase in. En zul je nieuwe fases blijven tegenkomen.
Iemand zei ooit eens: ” Elke keer wanneer ik een relatie aan ga binnen Bdsm, begin ik opnieuw, alsof ik nog onervaren ben.”

Het is ook zo, de ontdekkingstocht, het aftasten, elkaar leren kennen, dat begint opnieuw.
Vaak ontdek je ook nieuwe dingen in jezelf, dus ook daarin begin je opnieuw. Het is een evaluatie en nieuw begin tegelijkertijd. 
Wat bekend was wordt bekeken, wat nog niet bekend is wellicht onderzocht en bekeken. 
Bdsm is jezelf vrijheid geven. Vrijheid om te ontdekken, te ervaren, te ondergaan, of te laten ondergaan.
Bdsm is respecteren. Jezelf om wie je bent, wie je wilt zijn en wie je had willen zijn. 
Anderen, om wie ze zijn, of omdat ze niet jou zijn, of niet zijn zoals jij zou willen dat ze zijn.

Bdsm is ook accepteren. Dat je kunt bevinden in een maalstroom van gevoelens, gedachten, emoties en fysieke belevingen, die je zowel kunnen opwinden, verwonderen als verwarren.
Maar bovenal is Bdsm het luisteren naar en volgen van je eigen gevoelens, gedachten, fantasie en behoeftes en respect te hebben voor al deze unieke en persoonlijke belevingen. Pas wanneer je in staat bent jezelf met al deze gevoelens te respecteren en accepteren is er voldoende basis om iemand anders hierin toe te laten. Een omgekeerde volgorde leidt doorgaans tot frustraties en gevoelens van onmacht en machteloosheid ten aanzien van je eigen gevoelens. 
Het kan lijken of een deel van jouw persoontje een totaal eigen leven leidt, dat kan enorm verwarrend zijn hetgeen je kwetsbaar maakt en makkelijk te beinvloeden waardoor het steeds moeilijker wordt om je eigen gevoelens te volgen, het lijkt misschien gemakkelijk je te laten leiden hierin door een ander. Misschien is het ook wel enorm verleidelijk om daaraan toe te geven, maar realiseer je de risico’s. 
Waarom zou je een ander de controle geven in jouw eigen gevoelens wanneer je voor jezelf niet alles duidelijk hebt? Hoe verantwoord is dat eigenlijk? Zou je niet beter zelf een stuk verantwoording ten aanzien van jouw gevoelsleven in handen houden? 
Vraag jezelf eens af of datgene waar je mee bezig bent, de manier waarop je je bdsm gevoelens wilt beleven of misschien al wel beleeft wel echt aansluit op jouw persoonlijke beleving?

Durf in de basis van je eigen gevoelswereld te duiken, durf kritisch te zijn, ten aanzien van jezelf, de manier waarop je omgaat met je gevoelens en wie je daarin toelaat en hoever je die persoon daarin laat gaan. Je kunt de verantwoording hiervoor niet afschuiven of overlaten aan iemand anders.
Wanneer je jezelf en je gevoelens respecteert dan weet je of het goed is zoals je ermee omgaat, wanneer je hieraan twijfelt is het wellicht goed om eens kritisch naar jezelf te kijken, om te onderzoeken of je wel jezelf waardeert, accepteert en respecteert om wie je bent, wat je voelt en hoe je met jouw eigen gevoelens omgaat.

<< Terug naar Info