Dominantie vs Onderdanig

De dynamiek binnen bdsm is vaak een wisselwerking tussen een sturende en volgende partij.

De sturende partij wordt vaak aangeduid met de term dominant, (waarbij Dominant ook vaak met een hoofdletter wordt aangegeven). Een veel gebruikte term voor de volgende partij is het woord onderdanig. Volgend wil niet per definitie zeggen dat de persoon die volgt onderdanig is, deze kan binnen de kaders van het spel ervoor kiezen om volgzaam te zijn en zich te onderwerpen aan de leiding van de sturende/Dominante partij, en kan op andere momenten de sturende rol op zich nemen.

Wanneer je op zoek gaat naar informatie over bdsm dan beland je al snel in termen als Dominantie en onderdanigheid, dit wil echter niet zeggen dat dit de kaders zijn waarbinnen je dient te passen. Jij bepaalt het kader en de beste manier om dit te doen is door goed naar jouw eigen gevoel te luisteren. Wellicht voel jij je prettig bij het idee om je over te geven aan iemand die jou leidt, dat kan zowel op erotisch gebied zijn maar ook daarbuiten , of is het juist de leidende kant die jou aanspreekt, of ben je iemand die zich tot beide kanten aangetrokken voelt.

Bdsm beleven zonder de dynamiek van sturen en volgen is uiteraard ook mogelijk, het is goed om te realiseren dat jij en je spelpartner(s) samen de kaders van het spel of relatie bepalen. Wellicht vind jij of ullie het leuk om bdsm speeltjes te gaan verkennen zonder de dynamiek van dominantie en onderwerping, maar met gelijkwaardige communicatie als twee volwaardige spelpartners, overigens dienen spelpartners altijd als volwaardig beschouwd te worden, het start per slot van rekening met respect voor elkaar als mens, daar doen invullingen als dominantie of onderdanigheid niets aan af.

De dynamiek tussen een Dominante vrouw en onderdanige man wordt aangeduid met de term FemDom, voor de verhouding Dominante man versus onderdanige vrouw wordt de term MaleDom gebruikt.

Artikelen die je mogelijk ook interessant zijn:0 0 stemmen
Jouw Waardering

Karen

Blogger en curator van diverse bdsm (kunst) sites

You may also like...

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties