Kunst der misleiding

De kunst van tonen, zoveel moois is er om te zien. Zoveel moois is er gemaakt, en zoveel onrecht wordt al die kunstenaars aangedaan.

Ik weet het, soms klink ik als een langspeelplaat. Maar het stoort me, mateloos. Ik ben een kenner, ik ken en herken veel foto’s van diverse fotografen. Al jarenlang bezoek ik websites en portfolio’s van vele, heel veel, fotografen. Ik bekijk talloze foto’s die ooit met liefde en toewijding gemaakt werden door een fotograaf ergens die samen met zijn/haar model erotiek, bdsm en sensualiteit tot een kunst wist te verheven.

Een kunst die gezien mag worden, daar zal ik nimmer kritiek opleveren. Maar het is aan de fotograaf (en model) zelf om te mogen bepalen waar deze intense kunstwerken gedeeld worden.

Je zal maar je ziel en zaligheid gelegd hebben in het poseren, een intieme setting hebben opgebouwd met de fotograaf. Fotograferen en poseren binnen bdsm context is soms op een rand, soms zelfs er voorbij. Het is een koorddansen, het koord wordt bepaald door de onderlinge afspraken en grenzen en wederzijdse integriteit. Er wordt intimiteit vastgelegd, en weergegeven.

Dat is een bijzonder iets, het zou met immens veel respect benaderd moeten worden. Respect voor de fotograaf en model dat zij de kijker deelgenoot durven en willen maken van hun unieke dynamiek. Respect voor de kunst, de kunst van het moment, de kunst van durven delen, de kunst van zichtbaar maken wat wij als kijker willen zien.

Ik voel me een verloren idealist die strijd tegen een onwelwillende menigte. Een menigte die zichzelf iets unieks van een ander toe-eigent alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

Een menigte die zichzelf graag profileert, en leunt op de visie van een ander.

Zoveel profiel afbeeldingen zie ik langskomen die niet behoren tot degene die deze toevoegt aan zijn/haar profiel. Er worden beelden mee gecreëerd, en de onwelwillende, dove en soms blinde menigte verslind gewetenloos de afbeeldingen. Deze beelden, die ooit met liefde en toewijding gemaakt werden. Kunstwerken die zijn ontstaan in een unieke samenwerking tussen fotograaf en model, kunstwerken die niet bedoelt zijn om profielen te sieren van hen die niet creatief willen of durven te zijn. Of nog erger, van hen die bewust leunen op de beelden die door anderen werden weergegeven. Die met hun gestolen profiel afbeelding misleiden.

Maar ach, zovelen worden graag misleid en kijken liever in de reflectie van perfectie dan dat zij worden geconfronteerd met de rauwe werkelijkheid.

En zovelen misleiden graag zichzelf, profileren zichzelf als iets dat zij niet zijn, als iemand die zij niet zijn en houden vast aan het ideaalbeeld dat zij hebben herkend in de kunst gemaakt door een ander.

Ik laat ze aan me voorbij gaan.

En wie weet ooit…is er een algemeen welgemeend respect voor eigendomsrechten op afbeeldingen. Durven beheerders verantwoording te nemen en hun gebruikers te wijzen op het onrecht dat kunstenaars en fotografen wordt aangedaan wanneer afbeeldingen zomaar gebruikt worden.

Durven gebruikers elkaar te wijzen op het onrechtmatig gebruiken van afbeeldingen waarvan zij niet over de rechten beschikken.

Misschien ooit ….

There are no comments

Join the conversation

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *